Skialpinizmus na Slovensku

Ako si viete predstaviť, tento šport existoval predtým, ako existovalo slovo skialpinizmus. Obyvatelia horských oblastí - a najmä v severských krajinách - museli nájsť spôsob, ako sa počas dlhých zím pohybovať po svojom okolí... Ešte predtým, ako civilizácia dosiahla technológie, ktoré poznáme dnes.

V tom čase sa táto činnosť nepovažovala za šport, ale za spôsob dopravy a nevyhnutnosť. Je pochopiteľné, že ľudia sa snažili, aby bol tento spôsob dopravy čo najefektívnejší - a tak začali používať pásy z tulenej kože (ktoré teraz nahradili mohérové pásy alebo syntetické materiály).

Tento spôsob pohybu bol taký praktický, že ho neskôr používali vojenské hliadky na horskej hranici. Prvé závody vojenskej hliadky sa konali v Nemecku v roku 1893. Tieto podujatia boli tiež zaradené do programu prvých zimných olympijských hier v Chamonix a zostali na programe od roku 1924 do roku 1948.

 

 

V tom čase sa v Európe začali konať skialpinistické preteky - v roku 1933 v Trofeo Mezzalama a v roku 1943 v Patrouille des Glaciers.

Slovenskí pretekári sa prvýkrát zúčastnili skialpinistických pretekov v Taliansku v roku 1972 - pretekári Böhmer, Dzuroška a Rajtár obsadili ôsme miesto! Prvé skialpinistické preteky na Slovensku sa uskutočnili v roku 1977 s traťami na Ďumbier a Chopok.

Slovenskí pretekári sa v roku 1979 zúčastnili aj pretekov na talianskej Bernine, kde Janiga a Rajtár dokonca získali prvé miesto!

V roku 1987 obsadili bratia Ján a Milan Filipskí prvé miesto v pretekoch Pierre Menta - stále najväčších a najťažších skialpinistických pretekoch. Prvé majstrovstvá sveta sa konali v roku 2002 v Serre Chevalier vo Francúzsku a zúčastnili sa ich pretekári z 22 krajín. Bronzovú medailu získalo slovenské duo Miroslav Leitner a Peter Svätojánsky.

 

Obľúbené skialpinistické trasy na Slovensku

Slovensko je ideálnou krajinou pre všetky varianty skialpinizmu. Vďaka mohutným pohoriam tu nájdete množstvo trás pre začiatočníkov, stredne pokročilých aj skúsených profesionálov. Určite vás neprekvapí, že medzi najobľúbenejšie regióny patria Vysoké a Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra. Tieto kopce sú veľmi rušné nielen v lete, ale aj v zime!

 

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry sú medzi skialpinistami veľmi obľúbeným pohorím, pretože ponúkajú množstvo krásnych výhľadov, žľabov, sediel a štítov. Väčšina trás je ideálna pre stredné alebo vyššie úrovne, ale existuje aj niekoľko trás pre začiatočníkov.

 

  • Tri studne - Veľký Kriváň a späť

Trasa je dlhá 14 km. Vhodné aj pre začiatočníkov, pretože nenájdete extrémne náročné výstupy, zjazdy alebo lezecké úseky.

 

  • Zbojnícka chata - štít svišťa

Zdolanie trasy vám z Hrebienka zaberie asi 1,5 hodiny alebo 4 hodiny. Vyhliadková skialpinistická túra Vám ponúkne nezabudnuteľné výhľady - je tiež jedným zo základných skialpinistických výletov na jeden z vrcholov Vysokých Tatier. Na tejto trase hrozí riziko lavín, preto si pred odchodom skontrolujte predpoveď.

 

  • Tatranská Lomnica - Zamkovského chata - Kežmarský štít

Trasa je dlhá 30 km a vhodná pre skúsených skialpinistov. Je to fyzicky a psychicky náročná trasa, ktorá kopíruje trasu Vlada Tatarku z roku 1988.

 

Ďalšie trasy vo Vysokých Tatrách: Popradské pleso, Hrebienok, Chata na Zelenom plese alebo náročnejšie Zbojnická chata - Priečne sedlo - Teryho chata v Malej Studenej doline alebo Mlynická dolina z Vodopádového skoku - Soliskové sedlo, s prechodom zo sedla na lyžiarsky svah pri Chate pod Soliskom.

 

Nízke Tatry

Toto pohorie je veľmi obľúbené pre jednodňové výlety, viacdňové plavby a extrémne zjazdy. Nájdete tu divoký a upravený terén, takže začiatočníci, pokročilí aj profesionáli si prídu na svoje. Trate sú dobre značené a so špeciálnym zameraním na skialpinizmus.

 

  • Srdiečko - Chopok

3,8 km dlhá trasa je klasikou pre začiatočníkov. S rôznymi variáciami je možné túto trasu absolvovať aj v pokročilej úrovni - možnosť priamejších alebo strmších variantov, alebo pretiahnutím trasy až do Jasnej.

 

  • Trangoška - Ďumbier

Táto 6,7 km dlhá trasa je ideálna pre stredne pokročilých skialpinistov, ktorí majú trochu skúseností v horách a dostatočnú kondíciu. Po ceste uvidíte krásne výhľady a zažijete pekné zjazdy, ale pred odchodom si pozrite lavínové hlásenie.

 

  • Šumiac - Králova diera

Trasa je dlhá 5,9 km a ukáže vám jedny z najlepších výhľadov na Nízke Tatry. Je to však fyzicky veľmi náročný výstup, ktorý môže byť za nepriaznivých podmienok nebezpečný. Je potrebné zvážiť riziko a odmenu a to, či ste na takúto výzvu.

 

Ďalšie trasy v Nízkych Tatrách: vyberte si trasu presne pre vás v dvoch skialpinistických areáloch - Chopok a Králova hola.

 

Veľká Fatra

V týchto horách si prídu na svoje najmä začiatočníci alebo mierne pokročilí jazdci. Terén je dobre značený a prístup na hlavný hrebeň je bezpečný. Nebezpečenstvom môže byť nepredvídateľná hmla. Veľká Fatra je vhodná nielen na skialpinizmus, ale aj na bežecké lyžovanie.

 

  • Turečtina - Krížna

Trasa je dlhá 5,4 km. Je to pomerne obľúbená trasa s príjemnými stúpaniami a mierne strmším klesaním. Vrchol Krížna a jeho výhľady sú skutočnou atrakciou.

 

  • Vyšná Revúca - Ploská

Vzdialenosť, ktorú prejdete, je 6,1 km. Obľúbená trasa s minimálnym rizikom lavín, ktorá sa využíva aj na zimnú turistiku. Takže nepotrebujete takú veľkú fyzickú kondíciu, aby ste to zvládli.

 

  • Nižná Revúca - Malý Zvolen - Zvolen

Vzdialenosť je 5,9 km. Očakávajte nenáročný terén a čerstvé výhľady na slovenskú krajinu. Pohybovať sa budete hlavne po nefunkčnom svahu a potom po hrebeni do Zvolena.

 

Malá Fatra

Malá Fatra je ďalším ideálnym miestom pre skialpinistov. Je to trochu technicky náročnejšie, ale je tu aj niekoľko miest pre začiatočníkov. Je to veľmi členité pohorie, kde za krátky čas uvidíte veľa.

 

  • Vrátna - Snilovské sedlo - Veľký Kriváň - Chata pod Chlebom

Dĺžka trasy je 4,8 km. Je to pomerne pohodlné stúpanie s občasnými strmšími stúpaniami. Väčšina trasy je určená pre zjazdovky a môžete sa tešiť aj na časté switchbacky. Výstup na vrchol môže byť problematický v prípade hmly.

 

  • Štefanová - Medziholie - Stoh

Vzdialenosť 5,4 km. Väčšina tejto trasy vedie lesom, ale nájdete tu aj miesta s výhľadmi na Veľký Rozsutec či Stoh. Trasu je možné absolvovať pohodovým tempom do troch hodín.

 

  • Centrálna časť hlavného hrebeňa Malej Fatry

Dĺžka trasy je 11,5 km. Je to vážnejšia trasa, ktorú zvládnu aj skúsení začiatočníci. Budete potrebovať celkom slušnú fyzickú kondíciu a keďže ide o terén s rôznymi podmienkami, pravdepodobne otestujete nielen seba, ale aj svoje vybavenie.

 

Ako si vybrať skialpinistické oblečenie

Správne skialpinistické oblečenie je základom úspešného výletu. Ak vaše oblečenie nezodpovedá vonkajším podmienkam, pravdepodobne sa budete musieť čoskoro zbaliť a ísť domov. Aby ste sa cítili pohodlne, musíte vrstviť oblečenie, aby ste mohli pridávať alebo odstraňovať vrstvy presne podľa potreby. Ako na to?

 

Vrstva 1

Prvá vrstva musí pozostávať z termoprádla, ktoré je elastické, priliehavé a vyrobené z funkčných materiálov. Takéto spodné prádlo odvádza pot od tela, udržuje vás v suchu a pohodlí. Okrem toho poskytuje termoreguláciu a priedušnosť. Najčastejšie sa stretnete so syntetickými materiálmi, ktoré sú pevné, odolné a priedušné. Alternatívou je merino ovčia vlna, ktorá je prirodzene antibakteriálna, neviaže pachy a hreje.

 

Vrstva 2

Druhá vrstva pôsobí ako vrchná izolačná vrstva. Táto vrstva je navrhnutá tak, aby vás udržala v teple a zároveň podporovala funkcie prvej vrstvy. Musí byť priedušný, aby sa prebytočný pot odparoval, a zároveň teplý. Obvyklým materiálom pre túto vrstvu je kombinácia materiálov, ako je fleece alebo softshell bez membrány. Ak máte radi softshell, môžete získať kompletné nohavice a ľahšiu bundu / mikinu.

Ďalšou možnosťou sú hybridné bundy, ktoré spolu slúžia ako bunda aj mikina. To sa dosiahne použitím kombinácie materiálov, ktorá je priedušná tam, kde ju potrebujete; vodotesná vo všetkých ostatných oblastiach.

Bundy a nohavice sú vyrobené z niekoľkých druhov materiálov, pretože musia byť dostatočne priedušné a funkčné zároveň. Okolo kĺbov môžu byť doplnené pružnejšími materiálmi, aby neobmedzovali váš pohyb. Zároveň musia byť vodotesné a vetruodolné. Bundy by mali mať šnúrky, rukávy a nohavice, ktoré môžete pretiahnuť cez lyžiarske topánky.

Druhá vrstva môže (ale nemusí) obsahovať ďalšiu izolačnú vrstvu. Ak vám je často zima alebo lyžujete v zime, môžete pridať fleecovú mikinu alebo vestu od Primaloftu.

 

Vrstva 3

Tretiu vrstvu tvorí bunda a nohavice s membránou, ktorá vás ochráni pred nepríjemnými vonkajšími podmienkami, ako je dážď a vietor. Ale ak chcete naozaj dobrú hydroizoláciu, schopnosť dýchať bude trpieť. Preto je táto vrstva zvyčajne v batohu a skialpinista ju vytiahne, keď sa počasie naozaj pokazí. Z tohto dôvodu by tretia vrstva mala byť ľahká a skladovateľná.

Pre túto vrstvu by ste sa mali pozrieť na hodnoty vodného stĺpca a priedušnosti, ako aj na jeho skladateľnosť. Aké extrémne by tieto hodnoty mali byť, závisí hlavne od terénu, v ktorom chcete jazdiť - podmienky v Krkonošiach sú iné ako v Alpách alebo na ľadovci.

Takáto bunda nemusí mať veľa vreciek, ale určite by mala mať veľkú kapucňu so sťahovacou šnúrkou. Nohavice by mali byť dostatočne veľké, aby ste si ich mohli obuť cez topánky. Niektoré majú dokonca zips pozdĺž celej nohy, v takom prípade nemusíte ani vyzliekať lyže.

 

Doplnky

Aké ďalšie vybavenie nezabudnúť? Najčastejšie oceníte tenšie prstové rukavice, v ktorých budete ľahšie manipulovať s iným vybavením. Určite je však vhodné mať v batohu jednu silnejšiu nepremokavú, ktorú môžete využiť pri zjazde alebo zlom počasí.

Ako viete, cez hlavu uniká veľké množstvo telesného tepla. Preto je na mieste čiapka alebo čelenka. Opäť je dobré mať dva varianty - jeden tenký a vetruodolný, druhý riadne izolovaný, keď vonku stuhne. Ďalšou možnosťou je aj multifunkčný tunel.

Ďalším doplnkom, bez ktorého sa určite nezaobídete, je batoh. Batoh musí byť veľmi odolný, nemal by sa naň lepiť sneh a mal by byť schopný k nemu pripevniť lyže. Váš batoh by mal obsahovať občerstvenie, trochu oblečenia navyše a prípadne lavínovú súpravu. Ďalšie funkcie batohu je potrebné zvoliť podľa konkrétneho zamerania skialpinizmu. Po prvé, batoh speedtouring by mal byť ľahký; Skialpinistický batoh by mal byť väčší a mal by mať vrecká na lavínové vybavenie. V závislosti od vášho zamerania by ste si tiež mali vybrať, či si chcete kúpiť lavínový batoh s airbagom alebo sa bez neho zaobídete.

Viete už všetko, čo ste chceli vedieť o skialpinizme? Prezrite si našu ponuku, kde si môžete vybrať špičkové oblečenie alebo vybavenie!

Vážime si vaše súkromie

Táto stránka používa cookies, aby vám ponúkla skvelý zážitok z prehliadania. Všetky dôležité informácie nájdete na stránke Cookies. Nevyhnutné cookies sú automaticky zapnuté. Ak súhlasíte s prijatím všetkých cookies, ktoré sa nachádzajú na tomto webe, môžete to potvrdiť tlačidlom “Súhlasím a pokračovať“.Ak chcete svoje nastavenia upraviť, kliknite na tlačidlo “Upraviť nastavenia cookies“.