Ako si vybrať skialpové lyže?

Skialp je v dnešnej dobe na vzostupe a túto zimnú aktivitu si obľúbilo čoraz viac ľudí. Je to šport, ktorý má mnoho podôb a každý musí brať do úvahy niekoľko faktorov, ktoré významne ovplyvňujú typ potrebného vybavenia. Ako si vybrať skialp lyže a čo musíte zvážiť predtým, ako si jedny vezmete domov?

Majte na pamäti, že univerzálne skialpové lyže neexistujú. Musíte vedieť aspoň približne, aký druh skialpinizmu chcete robiť. Podľa toho môžete dostatočne porovnať parametre dĺžky, šírky, hmotnosti a lyží.

 

Typy skialpinizmu

Ski touring

  • Ski touring si môžete predstaviť ako horskú turistiku na lyžiach. Pravdepodobne ste lyžiar alebo turista, ktorého hlavným cieľom je tráviť čas v prírode a vychutnať si najkrajšie výhľady, ktoré ponúka.
  • Pohodlie pri chôdzi do kopca a spoľahlivé zjazdové lyžovanie sú pre vás dôležité, neplánujete športovať v extrémnom teréne, skôr hľadáte značené chodníky
  • 50% svojho času strávite stúpaním a 50% času zjazdom.

Parametre výberu skialpových lyží na ski touring

Šírka: 80 - 90 mm

Dĺžka: výška postavy mínus 5-10 cm

Viazanie: oceníte možnosť nastavenia vypínania a zaistenia lyží brzdami

 

Jedná sa o "najuniverzálnejšie" lyže, ktoré musia zvládnuť bezpečný výstup a zostup, uistite sa, že sú dostatočne pohodlné a tuhé. Je treba vybrať vhodné viazanie a stúpacie pásy.

Speedtouring alebo fitnesstouring

  • Tento druh skialpinizmu je presne pre vás, ak sa zaujímate predovšetkým o rýchlosť, výkon a zlepšovanie kondície. Hlavným cieľom je dostať sa hore a dole čo najrýchlejšie , nie obdivovať prírodu.
  • Kľúčom je tu rýchlosť stúpania - hmotnosť je preto rozhodujúcim parametrom. Zjazd je skôr zanedbaná veličina.
  • 80% času strávite lezením a 20% zjazdom.

 

Parametre výberu skialpových lyží pre rýchlostnú speedtouring

Šírka: 60-85 mm

Dĺžka: výška postavy mínus 10-20 cm

Viazanie: minimálna hmotnosť zaisťuje lepší prenos výkonu na lyžu a maximálny lezecký výkon

 

Zvoľte si ľahké speedtouringové lyže  - kratšie sú praktické a obratnejšie pri lezení, ale dlhšie lyže pomôžu s rozložením hmotnosti pri jazde hlbokým snehom.

 

Náročný skialpinizmus, skimountaneering

  • Táto disciplína sa zameriava na náročnosť terénu, nie na rýchlosť. Čím náročnejšia trať, tým lepšie.
  • Ak ste športovec alebo horolezec, pre ktorého adrenalín a dobrodružstvo zohrávajú kľúčovú úlohu, tento šport je presne pre vás. Ide o zdolanie takého náročného terénu, že si možno budete musieť z času na čas pripnúť lyže na batoh a na časť výstupu použiť mačky.
  • 50% času strávite lezením a 50% času zjazdom.

 

Parametre výberu skialpových lyží pre skimountaneering

Šírka: do 90 mm

Dĺžka: výška postavy (skúsení lyžiari môžu mať dlhšiu)

Väzby: dostatočne ľahké a tuhé pre pohodlie počas výstupu a klesania, s brzdami

 

Dlhšie lyže sú vhodnejšie na skimountaneering, pretože musia zvládnuť všetky sklony terénu alebo pohyb na ľadovci. Pre tento druh skialpu je vhodné aj teplejšie oblečenie na rozdiel od speedtouringu.

Skitouring - freeride

  • Ste lyžiar, ktorý miluje jazdu v prašane, v otvorenom teréne, ktorý vidí stúpanie ako "nutné zlo" pred zaslúženou odmenou - zjazdom.
  • Pre freeride sú dôležité dlhšie a širšie lyže, ktoré pomáhajú pri rozložení hmotnosti v hlbokom snehu. Tieto parametre však spôsobujú mierne sťaženie pri stúpaní.
  • 20% času strávite lezením a 80% času z zjazdom.

 

Parametre výberu lyžiarskych zájazdových lyží na freeride

Šírka: viac ako 95 mm

Dĺžka: výška postavy plus 5-15 cm

Viazanie: tuhšia konštrukcia, väčší rozsah sily vypínania, zameranie na zjazd

 

Budete potrebovať širšie a dlhšie lyže. Ak je vaším cieľom len zjazd a minimálne lezenie, siahnite po čo najširších lyžiach.

 

 

Správne lyže by mali mať to najlepšie zo zjazdoviek a bežiek. Preto je dôležité mať na pamäti ich výstupné a zjazdové charakteristiky. V závislosti od typu skialpinizmu, ktorému sa plánujete venovať, budete vedieť, ktoré vlastnosti sú pre vás prioritou.

 

Stúpacie vlastnosti

  • Hmotnosť hrá kľúčovú úlohu pri výstupe - každý gram navyše budete cítiť. Preto hľadáte ľahké lyže - nezabudnite na lyžiarky a viazanie zodpovedajúce vašej hmotnosti.
  • Kratšie lyže sú dôležité pre výstup - uľahčujú zákruty.
  • Užšie lyže vám dobre poslúžia v stope, ale ak často jazdíte v hlbokom snehu, širšia lyža vám uľahčí jazdu po povrchu.

 

Zjazdové vlastnosti

  • Najprv musíte zhodnotiť terén, na ktorom plánujete jazdiť - či prevláda prášok, ľadovec alebo ťažký mokrý sneh v úzkom žľabe.
  • V hlbokom snehu nevyhnutne oceníte najväčšiu možnú plochu lyží pre rozloženie hmotnosti - širšie a dlhšie lyže.
  • Na pevnom povrchu ovplyvní váš výkon aj rocker a rádius (vysvetlenie nižšie), pretože majú významný vplyv na ovládanie lyží.

Ako si vybrať skialpové lyže

Rozdelenie podľa šírky lyží

Šírka lyže je dôležitým parametrom – od šírky závisí vztlak a tým aj schopnosť pohybu po povrchu snehu. Oceníte to najmä vtedy, ak sa počas cesty často stretávate s hlbokým snehom.

74-84 mm

Nad 80 mm

  • Vhodné na ski touring, pretože majú dobré vlastnosti nielen pri stúpaní, ale aj na zjazdoch.
  • Bežná hmotnosť lyží s touto šírkou je asi 2 kg/pár.
  • Zvyčajne sú dostatočne tuhé, na tvrdom povrchu podávajú najlepší výkon.
  • Jazda v hlbokom snehu môže byť problematická.

85-96 mm

  • ski touringový univerzál.
  • Ideálny pomer hmotnosti pri stúpaní a k výkonu pri zjazde.
  • Čím širšie sú lyže, tým tolerantnejší bude ich výkon v zjazde alebo mäkkom snehu.
  • Na tvrdom povrchu môže trvať dlhšie jazda zo strany na stranu.

Nad 97 mm

  • Takéto lyže sú ideálne predovšetkým na freeride, nevhodné na jazdu do kopcov.
  • Lyže so šírkou okolo 100 mm sú dnes v Európe celkom bežné, zatiaľ čo lyže nad 110 mm sú bežnejšie v Amerike alebo Kanade.

Ako si vybrať skialpové lyže

Už viete, aký druh skialpinizmu plánujete robiť? Máte predstavu o tom, aké lyže by ste mali hľadať. Samozrejme, závisí to však aj od vašich skúseností, štýlu jazdy či typu terénu. Nižšie nájdete niekoľko ďalších parametrov, ktoré je potrebné vyhodnotiť pri výbere skialpových lyží .

Materiál lyží

Materiál konštrukcie lyží určuje predovšetkým ich tuhosť, čo je mimoriadne dôležitou vlastnosťou pre pohodlný zjazd. Moderné lyžiarske zájazdové lyže sa skladajú z niekoľkých vrstiev - najčastejšie ide o sendvičovú konštrukciu. Jadro je spravidla drevené, uhlíkové vlákna sa zvyčajne používajú  na posilnenie  - sú ľahké, tuhé a absorbujú vibrácie. Môžete sa napríklad stretnúť s karbónovým spevnením pod viazaním alebo polyuretánom na povrchu a po stranách.

Rádius

Ani skialpové lyže už nie sú úplne rovné. Štandardný rádius je medzi 15 - 30 metrami. Čím menší je polomer, tým viac sa lyže "točia".

Nájdete tu aj lyže s dvojitým alebo trojitým rádiusom, kde je lyža rozdelená na dve alebo tri časti a každá z nich má svoj vlastný polomer. To umožní jednoduchšie zaoblenie oblúka, poskytne dokonalú stabilitu a kontrolu prenosu sily na okraj.

Ako si vybrať skialpové lyže

Rocker

Rocker je špička (alebo päta) lyže, ktorá sa dvíha hore, smerom od stredu lyže. Tento parameter zlepšuje obratnosť a zjednodušuje začiatok oblúka, ktorý ocenia najmä (ale nielen) freeride lyžiari.

Špičkový rocker je ideálny na jazdu v otvorenom teréne v premenlivých snehových podmienkach.

Rocker na špičke a päte uľahčí jazdu v hlbokom snehu, najmä v prášku.

Hmotnosť

Rôzne lyže pre rôzne typy skialpinizmu majú rôzne hmotnosti. Pretekárske speedtouringové lyže majú zvyčajne menej ako 900 gramov na lyžu, pre tradičné skitouring 1-1,5 kg a freeride lyže môžu mať ešte viac. Gramy navyše  vás podržia  pri dlhom klesaní, ale cestou do kopca sa s nimi zapotíte.

Nezabudnite do predpokladu zahrnúť vlastnú váhu - plus hmotnosť vybavenia, ktoré nosíte so sebou (napr. ak s dvadsaťkilovým batohom bude vaša celková hmotnosť vyššia ako 100 kilogramov, je to už príliš veľká záťaž pre ľahké speedtouringové lyže).

Nezabudnite na potrebné príslušenstvo, ktoré je dôležité zohľadniť pri výbere lyžiarskych zájazdových lyží - väčšina z nich musí odpovedať na typ lyží alebo vami zvolený typ skialpu.

Ako si vybrať skialpové lyže

Skialpové viazanie

Skialpové viazanie musí byť schopné uvoľniť pätu lyžiarky pri výstupe a následne ju upevniť pre zjazdu. Dôležitá je kompatibilita lyžiarky s lyžou, hmotnosť a spoľahlivosť (v prípade poškodenia viazania počas túry je veľmi ťažké ju dokončiť).

Dva typy viazania:

  • Rámové - starší variant, ktorý sa dnes používa hlavne na freeride. Špička s pätou je spojená rámom, ktorý je možné pripevniť alebo uvoľniť. Pri stúpaní je v každom kroku potrebné zdvihnúť celú váhu väzby.
  • Pinové - techové, špička a päta sú samostatne namontované na lyži a. Táto väzba je pomerne ľahká a musí mať zodpovedajúce lyžiarky na uchytenie.

 

Ako si vybrať skialpové lyže

Skialpové lyžiarky

Ako to už v prípade skialpinizmu býva, budete si musieť vybrať "niečo za niečo" a uprednostniť výstup alebo zjazd. Výber nezáleží len od samotných vlastností lyžiarky ale aj s jej kompatibilitou s viazaním a ďalších doplnkoch.

Môžete nosiť ľahkú lyžiarku, ideálnu pre speedtouring, ale nebudú dostatočnou oporou pre dlhý zostup hlbokým snehom. Alebo ťažšie topánky, ktoré ale sťažia stúpanie.

Pri  skialpových lyžiarkach však nejde len o hmotnosť, ale aj o materiál, počet praciek, pohyblivosť komína a samozrejme kompatibilitu s viazaním. Ďalšie informácie nájdete v téme Ako si vybrať skialpové lyžiarky

Ako si vybrať skialpové lyže

Stúpacie pásy

Stúpacie pásy sa už dlho nevyrábajú z tulenej kože, ale z prírodného mohéru alebo moderných syntetických materiálov, alebo ako kombinácia oboch.

Najdôležitejšie vlastnosti pásov sú sklz a stúpavosť. Mohér má konštantné vlastnosti a dobrý sklz, zatiaľ čo syntetický materiál, ako je nylon, vydrží dlhšie a má lepšiu stúpavosť (v porovnaní s mohérom). Kombináciou oboch je možné získať čo najlepší univerzál.

Pásy priľnú k skĺznici pomocou lepidla, aj keď niektoré novšie pásy môžu mať makromolekulárnu vrstvu na priľnavosť.

Okrem lepenia sú pásy tiež mechanicky pripevnené k špičke a päte. Existuje niekoľko spôsobov pripevnenia, takže sa uistite, že uchytenie je kompatibilné s vašimi lyžami. Ďalším dôležitým parametrom stúpacích pásov je ich hmotnosť a skladovateľnosť, ktorú by ste mali zvážiť najmä pri dlhých horských prechodoch.

Ako si vybrať skialpové lyže

Skialpové palice

Palice sú nenápadné a možno o ich výbere veľa nepremýšľate, ale bez ich pomoci ďaleko nezájdete.

Pokiaľ ide o dĺžku - na výstup potrebujete inú dĺžku tyče a na zostup ďalšiu. To isté platí aj pre meniace sa snehové podmienky. Ak sa nezameriavate iba na klesanie alebo iba lezením, jedinou odpoveďou sú teleskopické tyče, ktoré si môžete nastaviť presne podľa potreby.

Nezabudnite hľadať špeciálne palice na skialp, pretože iné palice nemusia pokryť vaše požiadavky (teleskopický mechanizmus môže zamrznúť, plastové pracky môžu prasknúť...).

 

Takže máte jasno v tom, aké skialp lyže potrebujete? Pozrite si našu ponuku a začnete si vyberať!

Vážime si vaše súkromie

Táto stránka používa cookies, aby vám ponúkla skvelý zážitok z prehliadania. Všetky dôležité informácie nájdete na stránke Cookies. Nevyhnutné cookies sú automaticky zapnuté. Ak súhlasíte s prijatím všetkých cookies, ktoré sa nachádzajú na tomto webe, môžete to potvrdiť tlačidlom “Súhlasím a pokračovať“.Ak chcete svoje nastavenia upraviť, kliknite na tlačidlo “Upraviť nastavenia cookies“.